Een ambacht om trots op te zijn

Ik ontmoette Frans toen hij zich gevestigd had aan de Nieuwendijk te Geldrop in 1993, omdat mijn oude Swagemakers gitaar hoog nodig toe was aan nieuwe fretten.
Dat kan, geen enkel probleem, zei Frans terwijl hij mijn mahonie gitaartje uit 1974 aandachtig bestudeerde. Het was op een zaterdag middag, en na een beker koffie en een aardige babbel over het vak Luthier, kreeg ik een rondgang door het atelier. Achter de klapdeuren was een werkplaatsje van ongeveer 4x4 meter met een werkbank die je nauwelijks kon zien van het stof en het gereedschap. Verder nog een lintzaag en cirkelzaag/schaafbank en frees combi-machine en de wanden hingen vol met mallen, en nog niet afgewerkte snaarinstrumenten. De vloer lag bezaaid met houtkrullen en er hing een geur als of je midden in het bos stond. Volkomen verrast stond ik daar in mijn eigen oude droom, Luthier had ik ook best willen worden, maar zag daar destijds geen brood in.

Na dat eerste bezoek was ik meteen verkocht en moest dus een nieuwe gitaar hebben. Het werd een klassieke gitaar, met een fichte top en palissander achterblad en zijkanten. Wat een verschil in klank was dat vergeleken met mijn oude gitaar, die overigens toch nieuwe fretten kreeg, omdat ik er geen afstand van kon nemen. Er volgde tot aan de dag van vandaag nog vele visites met koffie en we speelden samen wat gitaar duo's. Stilaan leerde ik veel van Frans, en kon mijn droom toch een beetje verwezenlijken.
Met adviezen van de Bouwmeester maakte ik thuis drie leuke snaarinstrumenten, een Quatro, een Requinto en een renaissance Luit.

Mijn tweede 'van Oosterhout' is afgebouwd in 2000. Tijdens de bouw hebben samen veel overlegd en geƫxperimenteerd met het plaatsen van de zangbalken. Uiteindelijk is het een geweldige gitaar geworden, met een specifieke klank dankzij de mooie houtsoorten die gebruikt zijn. Een Ceder top, palissander rug en zijkanten. Ik was verknocht aan dit instrument, totdat ze bij een ongeval is gesneuveld.
Ja, wat moet je dan als gitaarliefhebber.

 

Juist ja, een nieuwe laten bouwen. Met veel overleg, bij Frans is bijna alles mogelijk, is in 2005 een prachtige gitaar vervaardigd van uiteraard top materialen. Een fichte bovenblad en het achterblad en zijkanten van palissander, een simpele rozet en bescheiden bindingen, een ebbenhouten toets en een strak afgewerkte kop. We besloten de gitaar 10 mm dieper te bouwen als wat Frans gewend was te doen, om zo meer power uit de gitaar te halen. Wel, het resultaat is verbluffend. Het instrument heeft een helder midden en hoog register, geweldige flageolet tonen en de bassen zijn diep en vol van klank. Ook de projectie van de gitaar is zoals verwacht buitengewoon krachtig. Ik bespeel deze gitaar nu zes jaar, en heb het instrument zien groeien tot wat het nu is. GEWELDIG.
Frans, bedankt voor dit uitmuntend vakwerk.

Door Wim Lambregts

terug naar 'recensies'   klik hier om te luisteren hoe deze gitaar klinkt

home over Frans over Frans zijn passie historie recensies interviews gitaarclub produkten handgemaakte instrumenten animatie contact gastenboek